Kapitalizm  

TANIM


1. Anamalcı.

2. Bireysel teşebbüsü ve piyasa serbestliğini esas kabul eden ekonomik sistem. Sermaye (anamal) sahiplerinin, sermayelerini serbestçe işletmelerine imkan veren ekonomik sistem. 

3. Üretim araçlarının sahipliğinin ve denetiminin kârını çoğaltmak amacındaki özel kesimin elinde olduğu serbest rekabete dayalı ekonomik ve sosyal sistem. Üretim araçlarının özel kişilerde bulunmasına, anamala (para, mal, mülk) ve kâr amacına yönelik üretime dayanan toplumsal düzen. Anamala (para, mal, mülk, servet, sermaye) dayanan ve kâr amacı güden üretim düzeni.


ANSİKLOPEDİK BİLGİ


Kapitalizm, servetin ve sermayenin, belli ellerde toplanarak, sermayedar (patron, kapitalist) ile sermayeyi üretken hâle getiren işçilerin ayrı olduğu ve dolayısıyla işçinin haddinden fazla ezildiği, sınaî, ticarî ve malî merkezileşmeyi esas kabul eden ekonomik ve sosyal doktrindir. Hayallerinizi, ideallerinizi para karşılığında satın alabileceğiniz veya alınabileceği, her şeyin değerinin parayla ölçülebildiği, hayatınızı sürdürebilmek için gerekli tüm şartları yalnızca parayla sağlayabildiğiniz ekonomik sistemdir. Kapitalist ekonomide, üretim araçları özel kesimin yani zengin servet sahibi kişilerin elinde yani yönetimindedir; bunların amacı da daha çok kâr elde etmektir. Kapitalizm, serbest rekabete dayalı ekonomik ve sosyal sistemdir. Üretim, anamala ve kâr amacına yöneliktir. Anamal, artıkdeğer elde etmek için gerekli olan para, mal ve para ile ölçülebilecek her türlü şey yani sermayedir. Bir ticaret işinin kurulması, yürütülmesi için gereken anapara ve paraya çevrilebilir malların bütünü anamaldır. Kapitalizm, Darvinizmin hayat biçimi olarak yorumlanması olan liberalizmin, ekonomiye uyarlanmasıdır. Büyük balık küçük balığı yutar. Sen de yutulmak istemiyorsan başkasını yutabilirsin. Güçlü olan ayakta kalır. Küçük olan ezilir. Ama bunun sonunda düzen kurulur. Serbest ekonomi; insanlar istediğini yapsınlar.



EĞİTİM MATERYALLERİ




DİĞER DİLLERDEKİ KARŞILIĞI




Tanım Alanına Eklemek İstedikleriniz:

Ansiklopedik Bilgi Alanına Eklemek İstedikleriniz:


Eğitim Materyalleri Alanına Eklemek İstedikleriniz:


Diğer Dillerdeki Karşılığı Alanına Eklemek İstedikleriniz:

İsteğe Bağlı İsminiz: İsteğe Bağlı Mail Adresiniz:



Ana Sayfaya Dön       Yukarı Çık